Choroba Parkinsona leczenie

Choroba Parkinsona nie może być leczona, ale leki mogą pomóc w kontrolowaniu objawów, często dramatycznie. W niektórych późniejszych przypadkach zaleca się operację.

Lekarz może zalecić zmiany stylu życia, zwłaszcza ćwiczenia aerobowe. W niektórych przypadkach ważna jest też fizykoterapia, która koncentruje się na równowadze i rozciągnięciu. Lekarz patologii języka mowy może pomóc poprawić problemy z wymową.

Leki

Leki mogą pomóc w rozwiązaniu problemów z chodzeniem, ruchem i drżeniem. Te leki zwiększają lub zastępują dopaminę, swoisty chemiczny sygnalizacyjny (neuroprzekaźnik) w mózgu.

Osoby z chorobą Parkinsona mają niskie stężenia dopaminy w mózgu. Jednakże dopamina nie może być podawana bezpośrednio, ponieważ nie może wejść do mózgu.

Po rozpoczęciu leczenia chorobą Parkinsona może wystąpić znacząca poprawa objawów. Z czasem jednak korzyści płynące z leków często zmniejszają się lub stają się mniej spójne, chociaż objawy zwykle mogą być nadal dość dobrze kontrolowane.

Leki, które lekarz może przepisać to:

Karbidopa-lewodopa. Levodopa, najskuteczniejszy lek Leki Choroba Parkinsona, jest naturalnym środkiem chemicznym, który przechodzi do mózgu i jest przekształcany w dopaminę.

Lewodopa łączy się z karbidopą (Rytary, Sinemet), która chroni lewodopę przed przedwczesną konwersją na dopaminę poza mózgiem, co zapobiega lub zmniejsza skutki uboczne, takie jak nudności.

Działania niepożądane mogą obejmować mdłości lub zaczerwienienie (niedociśnienie ortostatyczne).

Po latach, w miarę postępu choroby, korzyści płynące z lewodopy mogą być mniej stabilne, z tendencją do woskowania i osłabienia („ubytek”).

Mogą wystąpić również ruchy nieumyślne (dyskineza) po podaniu większej dawki lewodopy. Lekarz może zmniejszyć dawkę lub dostosować dawki dawek w celu kontrolowania tych efektów.

Wlew karbidopa-lewodopa. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zatwierdziła w 2015 roku lek o nazwie Duopa. Lek ten składa się z karbidopy i lewodopy. Jednakże jest podawany przez karmioną rurkę, która dostarcza leki w postaci żelu bezpośrednio do jelita cienkiego.

Preparat Duopa jest przeznaczony dla pacjentów z zaawansowanymi chorobami Parkinsona, którzy nadal reagują na karbidopę lewodopę, ale mają dużo wahań w odpowiedzi. Ponieważ Duopa jest ciągle podawany, poziomy krwi obu leków pozostają niezmienne.

Umiejscowienie rurki wymaga niewielkiej operacji chirurgicznej. Ryzyko związane z posiadaniem rurki obejmuje wypadanie rur lub infekcje w miejscu infuzji.

Agonistów dopaminy. W przeciwieństwie do lewodopy, agoniści dopaminy nie zmieniają się w dopaminę. Zamiast tego naśladują efekty dopaminy w mózgu.

Nie są tak skuteczne jak lewodopa w leczeniu objawów. Są jednak długotrwałe i mogą być stosowane z lewodopą, aby wygładzić czasami efekt uboczny lewodopy.

Agoniści dopaminy obejmują pramipeksol (Mirapex), ropinirol (Requip) i rotygotynę (podano jako plaster, Neupro). Stosuje się krótko działający agonistę dopaminy do iniekcji, apomorfinę (Apokyn), stosowany do szybkiego uwalniania.

Niektóre działania niepożądane agonistów dopaminy są podobne do działań niepożądanych związanych z karbidopą lewodopy, ale także halucynacjami, sennością i zachowaniami kompulsywnymi, takimi jak hiperseksualność, hazardu i jedzenia. Jeśli pacjent przyjmuje te leki i zachowuje się w sposób, który nie ma dla ciebie charakteru, porozmawiaj ze swoim lekarzem.

Inhibitory MAO-B. Leki te obejmują selegilinę (Eldepryl, Zelapar) i rasagilinę (Azilect). Pomagają zapobiec rozkładowi dopaminy mózgu przez hamowanie enzymu mózgu oksydazy monoaminowej B (MAO-B). Ten enzym metabolizuje dopamininę mózgu. Działania niepożądane mogą obejmować nudności lub bezsenność.

Po dodaniu do karbidopa-lewodopy, leki te zwiększają ryzyko halucynacji.

Te leki nie są często stosowane w skojarzeniu z większością leków przeciwdepresyjnych lub niektórych narkotyków z powodu potencjalnie poważnych, ale rzadkich reakcji. Przed zastosowaniem jakichkolwiek dodatkowych leków z inhibitorem MAO-B należy skontaktować się z lekarzem.

Inhibitory katechol-O-metylotransferazy (COMT). Entacapon (Comtan) jest podstawowym lekiem z tej klasy. Lek ten łagodnie przedłuża działanie terapii lewodopą przez blokowanie enzymu rozkładającego dopaminę.

Działania niepożądane, w tym zwiększone ryzyko nieumyślnych ruchów (dyskinezy), głównie wynikają ze zwiększonego działania lewodopy. Inne działania niepożądane obejmują biegunkę lub inne ulepszone efekty uboczne lewodopy.

Tolcapon (Tasmar) jest innym inhibitorem COMT, który jest rzadko przepisywany ze względu na ryzyko poważnych uszkodzeń wątroby i niewydolności wątroby.

Leki przeciwcholinergiczne. Te leki były stosowane przez wiele lat, aby pomóc w kontrolowaniu drżenia związanego z chorobą Parkinsona. Dostępnych jest kilka leków przeciwcholinergicznych, w tym benztropiny (Cogentin) lub triheksyfenidylu.

Jednak ich skromne korzyści są często wyrównywane przez działania niepożądane, takie jak zaburzenia pamięci, dezorientacja, omamy, zaparcia, suchość w jamie ustnej i upośledzenie oddawania moczu.

Amantadyna. Lekarze mogą przepisywać samą amantydynę w celu krótkotrwałego złagodzenia objawów łagodnej, wczesnej choroby Parkinsona. W późniejszych stadiach choroby Parkinsona może być także stosowany w terapii karbidopa-lewodopą, aby kontrolować ruchy niezamierzone (dyskinezy) wywołane przez karbidopę lewodopę.

Działania niepożądane mogą obejmować purpurowe plamki skóry, obrzęk kostki lub omamy.

Zabiegi chirurgiczne

Głęboka stymulacja mózgu. W głębokiej stymulacji mózgu (DBS) chirurgowie implantują elektrody do określonej części mózgu. Elektrody są podłączone do generatora wszczepionego w klatkę piersiową w pobliżu obojczyka, który wysyła impulsy elektryczne do mózgu i może zmniejszyć objawy choroby Parkinsona.

Lekarz może dostosować swoje ustawienia w celu leczenia stanu. Chirurgia obejmuje ryzyko, w tym infekcje, udar mózgu lub krwotok. Niektórzy ludzie mają problemy z systemem DBS lub mają powikłania ze względu na stymulację, a lekarz może potrzebować dostosować lub wymienić niektóre części systemu.

Głęboka stymulacja mózgu jest najczęściej oferowana osobom z zaawansowaną chorobą Parkinsona, u których występują niestabilne leki (lewodopy). DBS może ustabilizować wahania leków, zmniejszyć lub zatrzymać ruchy niezobowiązujące (dyskinezy), zmniejszyć drżenie, zmniejszyć sztywność i poprawić spowolnienie ruchu.

DBS jest skuteczny w kontrolowaniu błędnych i wahających się odpowiedzi na lewodopę lub w celu kontrolowania dyskinezy, które nie poprawiają się wraz z dostosowaniem leków.

DBS nie jest jednak przydatny w przypadku problemów, które nie reagują na leczenie lewodopą, niezależnie od drżenia. Drżenie może być kontrolowane przez DBS, nawet jeśli drżenie nie reaguje na lewodopę.

Chociaż DBS może zapewniać trwałe korzyści z powodu objawów Parkinsona, nie powoduje on postępu choroby Parkinsona.