Przyczyny

W chorobie Parkinsona niektóre komórki nerwowe (neurony) w mózgu stopniowo rozkładają się lub umierają. Wiele objawów jest spowodowanych utratą neuronów, które powodują chemiczne przekazywanie w mózgu o nazwie dopamina. Kiedy poziom dopaminy spadnie, powoduje nieprawidłową aktywność mózgu, co prowadzi do objawów choroby Parkinsona.

Przyczyną choroby Parkinsona jest nieznana, ale kilka czynników wydaje się odgrywać rolę, w tym:

Twoje geny. Naukowcy zidentyfikowali konkretne mutacje genetyczne, które mogą powodować chorobę Parkinsona, ale są rzadkie, z wyjątkiem rzadkich przypadków u wielu członków rodziny chorych na choroby Parkinsona.

Jednakże niektóre z odmian genów wydają się zwiększać ryzyko choroby Parkinsona, ale ze stosunkowo małym ryzykiem choroby Parkinsona dla każdego z tych markerów genetycznych.

Środowiskowe wyzwalacze. Ekspozycja na niektóre toksyny lub czynniki środowiskowe może zwiększyć ryzyko późniejszej choroby Parkinsona, ale ryzyko jest stosunkowo niewielkie.
Naukowcy zauważyli również, że wiele zmian zachodzi w mózgach osób z chorobą Parkinsona, chociaż nie jest jasne, dlaczego te zmiany występują. Zmiany te obejmują:

Obecność organów Lewy’ego. Kępy konkretnych substancji wewnątrz komórek mózgowych są mikroskopowymi markerami choroby Parkinsona. Są to ciała Lewy, a naukowcy uważają, że te ciała Lewy posiadają istotną wskazówkę na temat choroby Parkinsona.
Alfa-synukleina znajduje się w ciałach Lewy’ego. Chociaż wiele substancji znajduje się w ciałach Lewy, naukowcy uważają, że ważnym jest naturalne i powszechne białko o nazwie alfa-synukleina (synteza A). Znajduje się we wszystkich ciałach Lewy w postaci zgniecionej, że komórki nie mogą się rozbić. Jest to obecnie ważny czynnik wśród badaczy choroby Parkinsona.